Nimeni nu pleacă la luptă fără o strategie clară de atac. Cu atât mai puțin noi, marketerii.
Practic, tu știi că trebuie să fii peste tot și oriunde, doar că nu știi cum să faci asta. Și cum poți fi peste tot în același timp? Is it even realistic? Află că da. Este. Și poți face asta cu ușurință.
Dacă ai aterizat aici și citești asta, atunci te afli în locul potrivit, căci și noi am tras cămașa aia bună pe noi și ne-am suflecat mânecile ca să-ți sărim în ajutor.
Lasă-ți strategia de digital pe seama noastră și primești un bonus
Rolul nostru este de a te asista cap-coadă în crearea unei strategii solide de marketing în sfera digitală, pe care să-ți fie ușor s-o urmărești și tu și de care, dacă ne ținem cu sfințenie, sigur îți va aduce satisfacția dorită. Adică, cu ajutorul nostru, le vei vinde clienților potriviți “marfa” pe care o ai. Pentru că știm să ajungem la clienții potriviți.

În primul rând, strategia de marketing digital este ca o cloșcă cu mai mulți pui. Mama rață este această strategie, sub aripa căreia se ascund multe alte mini-strategii, cum ar fi: strategia de conținut, strategia de comunicare pe rețelele sociale, strategia de reclame plătite and so on. Adică, pe scurt, e un fel de mai multe feluri. Imediat o să-nțelegi mai bine despre ce este vorba, de fapt.
În al doilea rând, strategia ta de marketing digital este, vrei/nu vrei, cartea de vizită a portofoliului tău de produse și servicii.
Un alt lucru pe care trebuie să-l ții minte în permanență este că locomotiva întregii strategii de marketing digital este branding-ul pe care ți l-ai făcut.
“Digital marketing is no longer about the stuff that you make, but about the stories you tell.”
Seth Godin
Cu alte cuvinte, contează într-adevăr foarte mult obiectivele generale ale afacerii tale, dar mai contează și felul în care te raportezi la clienții tăi.
Ce vrem să spunem cu asta? Pâi, fii atent: în fiecare poveste există un erou care salvează situațiile, iar brand-ul tău trebuie să fie eroul clienților tăi. El trebuie să servească unor nevoi și să vină totodată cu soluțiile pentru piața interesată de ele. Dacă ai deja aceste rezolvări, iar ele sunt chiar produsele sau serviciile tale, și acoperi nevoile clienților, atunci nu-ți mai râmâne decât să îmbraci pelerina de SuperMan.
Tonalitatea vocii tale, felul tău de a fi și de a vorbi, apropierea de clienți, imaginea și coloristica brand-ului tău spun ceva despre tine și despre valorile în care tu crezi.

Da, da, ai citit bine. Nu ai dioptriile mărite.
Vinde-le clienților tăi beneficiile, nu rezolvarea. Suntem ferm convinși că acum te întrebi cum vine asta și dacă va funcționa? Și-apoi, nu cumva clienții te aleg pentru că tu ai soluția la problemele lor? Ei bine, nu ești singurul de pe piață.
Ce te diferențiază, totuși, de concurență sunt beneficiile pe care le oferi. Așa că niciodată nu uita să le faci clienților tăi oferte personalizate, să le oferi bonusuri, reduceri, dar și ghiduri și insight-uri din industrie gratuite prin intermediul newsletter-ului.
De asemenea, contează mult, și preferăm să-ți spunem aceste lucruri pe șleau, să fii și-un bun psiholog, căci marketing-ul înseamnă adesea înțelegerea și conectarea cu audiența căreia tu i te adresezi. Ca să știi ce vor oamenii să cumpere trebuie să fii capabil să îi înțelegi și să le descifrezi comportamentul.
Și totuși, ce înseamnă marketing-ul digital?
Foarte pe scurt, marketing-ul digital reprezintă utilizarea canalelor și tehnologiilor digitale, precum motoarele de căutare, rețelele sociale, email-ul și site-urile web, pentru a promova produse sau servicii și a interacționa cu consumatorii.
O explicație încă și mai bună a marketing-ului digital a oferit-o chiar unul dintre pionerii acestui domeniu, Neil Patel. Click aici pentru articolul scris de el – https://neilpatel.com/what-is-digital-marketing/
Dar o strategie de marketing digital?
O strategie de marketing digital este, de fapt, un plan detaliat care utilizează canale și tehnologii digitale pentru a atinge obiectivele de marketing stabilite.
Bine, bine, dar cum este ea executată de specialiști?, poate te întrebi. Care sunt obiectivele de marketing care pot fi incluse în strategia generală de digital?
Ei bine, noi îți prezentăm mai jos un plan de execuție de-a fir a păr, care să te convingă de necesitatea unei strategii bine gândite și redactate. Pașii de urmat în elaborarea strategiei sunt următorii:
1. Redactarea unui rezumat
– schițarea unei prezentări generală a strategiei
– stabilirea unor obiective și scopuri principale
2. Analiza situației din prezent/realizarea primului audit
– cercetare de piață: înțelegerea industriei, tendințelor pieței și competiției
– analiza SWOT: identificarea punctelor tari, punctelor slabe, oportunităților, dar și a amenințărilor
– caracterizarea publicului țintă: descriere detaliată a demografiei, psihografiei și comportamentului publicului țintă
3. Stabilirea obiectivelor și scopurilor
– definirea obiectivelor SMART: obiective Specifice, Măsurabile, Accesibile, Relevante, și cu Timp determinat
– determinarea indicatorilor cheie de performanță (KPI): stabilirea metricilor pentru măsurarea succesului strategiei
4. Alegerea canalelor de marketing digital
– realizarea optimizării SEO (optimizare pentru motoarele de căutare): trasarea unor strategii pentru îmbunătățirea vizibilității organice pe motoarele de căutare
– redactarea content-ului: crearea și distribuirea de conținut valoros
– administrarea rețelelor de social media: interacțiune și publicitate pe platformele sociale
– realizarea campaniilor de email marketing: campanii de email personalizate și foarte bine segmentate
– realizarea campaniilor PPC (publicitate Pay-Per-Click): folosirea publicității plătite pe motoarele de căutare și rețelele sociale
– affiliate marketing: realizarea de parteneriate cu afiliați pentru promovarea produselor sau serviciilor
– influencer marketing: colaborări cu influenceri pentru a ajunge la un public mai larg
5. Redactarea strategiei de conținut
– stabilirea unui calendar de conținut: elaborarea unui program pentru crearea și publicarea conținutului
– stabilirea tipurilor de conținut: stabilirea exactă a nr. de bloguri, videoclipuri, infografice, podcast-uri etc.
– selectarea temelor de conținut: trasarea în linii mari a subiectelor și temelor principale pe care să te concentrezi
6. Alocarea bugetului
– prezentare generală a bugetului: stabilirea unui buget total și alocare pentru fiecare canal digital
– alocarea resurselor: stabilirea felului în care sunt distribuite resursele (timp, bani, personal) între activități
7. Redactarea planului de implementare
– creionarea unei cronologii a evenimentelor: elaborarea unui program detaliat al activităților și reperelor
– trasarea responsabilităților: împărțirea rolurilor și responsabilităților între membrii echipei
– alegerea instrumentelor și platformer: alegerea instrumentelor și platformelor digitale utilizate (ex. Google Analytics, instrumente de gestionare a rețelelor sociale)
8. Măsurare și analiză
– KPI-uri: determinarea metricilor pentru monitorizarea progresului (ex. trafic pe site, rate de conversie, ROI)
– raportare: stabilirea unui program și format regulat de raportare
– analiză: alegerea metodelor de analiză a datelor
9. Optimizare și ajustări
– testare A/B: testarea diferitelor elemente ale campaniilor pentru a determina abordarea cea mai eficientă
– îmbunătățire continuă: actualizarea și optimizarea regulată a strategiilor pe baza datelor de performanță
10. Revizuire și feedback
– revizuire a performanței: efectuarea de revizuiri periodice ale eficacității strategiei
– feedback-ul părților interesate: colectarea și integrarea feedback-ului de la părțile interesate cheie
După cum poți vedea, ce ți-am spus în primă instanță despre mama cloșcă are acum logică. Poate că ai trăit mereu cu impresia că îți cunoști suficient de bine clienții și că știi ce își doresc aceștia să cumpere, ori să primească de la tine și ai știut bine ce-ai știut sau poate că multe din ceea ce credeai că știi despre publicul tău țintă nu reflectă realitatea, de fapt.
Dacă ai dat greș, dacă un vechi client de-al tău nu s-ar mai întoarce niciodată la tine, din simplul motiv că nu i-ai cerut niciodată feedback-ul și pentru că nici nu i-ai personalizat vreodată o ofertă, cum ți-ar afecta asta afacerea și cum te-ar face pe tine să te simți acest lucru? Nu e chiar amuzant, este?
Cel mai bun sfat pe care ți-l putem da este să colaborezi cu specialiști în domeniu, pentru că împreună puteți prospecta mai bine piața și eforturile comune în mediul digital dau (aproape) întotdeauna cele mai bune rezultate. Până la urmă, mai multe minți la un loc gândesc mai bine decât una singură.
Fără să-ți înțelegi industria, fără să cunoști trendurile din domeniu și fără să știi care ți-e competiția nu prea are cum să funcționeze nimic și, cu-atât mai puțin să fii primul la care clienții se gândesc dintr-o listă lungă și stufoasă de zeci, poate chiar sute sau mii de alți furnizori.
Și nu uita: magia se face, de cele mai multe ori, din mouse.
Leave a Reply